Wednesday, June 14, 2017

TË HASH SHËNDETSHËM PARA PROVIMIT

Të përgatisësh veten fizikisht dhe mendërisht para një provimi është po aq e rëndësishme sa edhe materiali që ke mësuar. Duhet të sigurohesh që po ha në mënyrën e duhur para një provimi, kështu që mund fokusohesh më mirë në të përgjigjurin korrektësisht të pyetjeve sesa në lodhjen dhe zhurmën e stomakut.

Të hash shëndetshëm para provimit:
Ha një një vakt të balancuar siç duhet para provimit. Në qoftë se e ke provimin në mëngjes, duhet të hash mëngjes më parë.
Përfshi shumë proteina dhe fruta që të japin energji.
Duhet të hash ushqime që janë të pasura me proteina si vezë, arra, yogurt dhe djathë gjatë mëngjezit dhe drekës, gjatë ditës së provimit. Përfitimet do të zgjasin gjithë ditën
Çdo vaft duhet të jetë i lehtë sepse një vaft i rëndë do të shkaktojë përgjumje tek ju.
Mos përdor kafeinën si ushqim zëvendësues. Të heqësh dorë 100% nga kafja (nqs normalisht e pi atë) mund të të shkaktojë dhimbje koke, por ju nuk duhet ta teproni. Teprimi me kafenë dhe pijet energjike mund të të bëjnë shumë nervoz.
Më mirë provo çaj jeshil si kafeinë natyrale.
Në qoftë se je shumë nervoz që të hash, atëhere pi një lëng miks frutash Bio, ose merr ndonjë proteinë tablet. Kjo do t’ju japë ju energji deri sa të hani vaktin tjetër siç duhet.
Mbani me vete në çantë çokollata me proteinë (protein bars) dhe fruta që të mund ti hani midis provimeve (nqs keni më shumë se një provim).
Merrni një multivitamin çdo ditë. Vitaminat omega-3 dhe B rrisin funksionalitetin e trurit, por gjithashtu ke nevojë për një gamë të plotë të lëndëve ushqyese në mënyrë që tëmbash trupin e shëndetshëm.
Gjatë sezonit të provimeve shmang sa të mundesh konsumimin e alkolit (Edhe po të jesh i gëzuar që ke marrë nje provim mos e festo me birra, se nuk do të jesh shumë gati për tjetrin:). Konsumimi i alkolit sjell lodhje, dhimbje koke dhe humbje të përgjidhshme të kontrollit. Një natë para provimit nuk duhet të pish fare alkol.
Përpiqu të konsumosh shumë ujë sepse do të të ndihmojë të jesh i hidratuar para provimit. Dehidratimi mund të të bëjë të humbasësh fokusin dhe të ndihesh i sëmurë gjatë provimit.
Share:

Shqiperia JO Duhanit