Monday, October 24, 2016

DJEGIE

Shkalla e djegies(dëmtim i lëkurës i provokuar p.sh. nga nxehtësia) varet nga shtrirja dhe thellësia.
Shkalla e I-rë(sipërfaqësore): prek shtresën sipërfaqësore dhe provokon vetëm skuqjen e lëkurës;
Shkalla e II-të(e ndërmjetme): prek shtresën më të thellë të lëkurës dhe provokon bulëza poshtë lëkurës së
djegur;
Shkalla e III-të(të thella); provokon karbonizimin dhe shkatërrimin e lëkurës në të gjithë shtresën.

Ky tip djegie mund të dëmtojë mbaresat nervore; në këtë rast i dëmtuari nuk ka dhimbje.

Nëse për shkak të një aksidenti rrugor është zhvilluar një zjarr dhe viktima paraqet shenja të djegies:ÇFARË DUHET BËRË

ÇFARË NUK DUHET BËRË
-të shuhen flakët me një copë(p.sh. batanije) apo
diçka të ngjashme;
-të mos prekim mbetjet e rrobave në pjesët e djegu-
ra;
-nëse djegia prek duart ose këmbët duhet ti vendo-
sim në ujë të ftohtë për të lehtësuar dhimbjen;
-nëse djegiet prekin trupin, ti mbulojmë me material
steril.

-nëse ka flakë të ndezura të presim derisa të shuhen
dhe pastaj të ndërhyjmë;
-ti heqim mbetjet e rrobave nga zonat e djegura;
-të dizinfektohen djegiet me alkol.
Share:

Shqiperia JO Duhanit

Blog Archive