Monday, October 24, 2016

GJENDJA E SHOKUT

Provokohet nga ulja e presionit arterial me pasojë zvogëlimin e fluksit të gjakut të oksigjenuar në organet vitale(tru,zemër,mushkëri etj) të të dëmtuarit.
Gjendja e shokut mund të shkaktohet:
-nga një emocion i fortë;
-nga një dhimbje e fortë;
-nga një traum e fortë;
-nga një humbje e fortë gjaku.
Manifestimet kryesore të gjendjes së shokut janë:
-lëkurë me ngjyrë të zbehtë dhe të ftohtë;
-prezenca e djersëve të ftohta në ballë dhe gjendje e turbulluar;
-prezenca e dridhjeve dhe djersë të ftohta në ballë;
-zbehtësi,djersë të ftohta,gjendje e shqetësuar,rrahje të dobëta të zemrës por frekuente.

Kur i dëmtuari është në gjendje shoku:ÇFARË DUHET BËRË

ÇFARË NUK DUHET BËRË
-ta shtrijmë në tokë,ta mbulojmë dhe ta mbajmë nëse është e mundur,me këmbët të varura kundrejt
trupit;
-të ndalojmë që të ftohet duke e mbuluar sa më mirë
të jetë e mundur.
-ta vendosim në pozicion ulur;
-ta bëjmë të lëvizë apo ta godasim lehtas në faqe apo pjesë të tjera për të riaktivizuar qarkullimin;
-ti japim sasi të vogla alkoli.
Share:

Shqiperia JO Duhanit

Blog Archive