Wednesday, November 2, 2016

Cofadon (tableta)

PËRBËRJA
1 tabletë përmban: paracetamol 200,0 mg Propifenazona  200,0 mg kafeinë 50,0 mg Codeine fosfat  10,0 mg.
Komponentët ndihmëse: celulozë Microcrystalline, niseshte misri, talk, povidone, magnez stearate, dioksidit të colloidal silic.

VEPRIMI
Tabletat COFADON janë kombinim i medikamenteve për dhimbje dhe temperaturë.
Paracetamol dhe propifenazon kanë veprim analgjezik dhe antipiretik, dhe  veprim të lehtë antiinflamator.
Ata veprojnë sinergjikisht, ciklogjenesa pengon, një enzimë përgjegjëse për sintezën e prostaglandinën. Kodeina në këtë kombinim ka efekte të butë qetësues dhe analgjezik.
Me caffeine rritet absorbimi, nga njera anë dhe kështu rriten efektet neuro-qëndrore, në anën tjetër.

FARMAKOKINETIKA
Thithjen e përbërësit aktiv të COFADON tableta në traktin gastrointestinal zhvillohet shumë shpejt.
Përqëndrimi maksimal i paracetamolit mund të arrihet nga 30 deri në 60 minuta, dhe propifenazona për 2 orë.
Codeine është zhytur me shpejtësi dhe tregon një efekt maksimal të veprimit për rreth 2 orë.
Paracetamol është shpërndarë në të gjitha lëngjet e trupit, ndërsa propifenazon penetron kryesisht në hapësirën synovial dhe struktura të përbashkëta.
Codeine  shpërndahet me shpejtësi në të gjitha indet, sidomos në organet parenchymatous:, shpretkë mëlçi dhe veshka.
Përbërësit aktive të COFADON tableta eliminohet në urinë, kryesisht si metabolitëve (90 në 100%).

Indikacionet

Dhimbje të ndryshme etiologjike, si dhe dhimbje koke, migrenë, dhimbje dhëmbi,  pezmatim nervi, nevralgji, ischialgia, mialgjia, arthralgia, dhimbje post-traumatike dhe postoperative;
Dhimbje Dismenorike;
Temperaturë e madhe.
Dozimi dhe Administrimi
Të rriturit: 1-2 tableta 2-3 herë në ditë, maksimumi prej 6 tableta.
Fëmijët e moshës 2 deri në 5 vjet: Një e treta e tabletës 2-3 herë në ditë.
Fëmijët e moshës 5 deri 10 vjet: Nje gjysmë tabletë 2-3 herë në ditë.
Fëmijë më të mëdhenj se 10 vjet: Një tabletë të tërë  1-3 herë në ditë.

Mbidoza dhe Trajtimi
Shenjat e intoksikimit ose mbidoza, sidomos tek fëmijët, mund të regjistrohen si konvulzione.
Pacienti është i ndërgjegjshëm, tek pacientët me vetëdije mund të bëhet edhe lavazh gastrik, ose 1 litër ujë të ftohtë të kripur (1-2 lugë kripë për litër të ujit) e cila konsumohet shpejt.
Në të gjitha rastet, ndërhyrja e lavazhit gastrik bëhet në prani të mjekut.
Është e dobishme që të aplikohet diuretik më i fuqishëm për të rritur diurezën.
Barbiturate dhe diazepam jepen për të ndaluar konvulsionet.
Në raste të rënda, aplikohet frymëmarrje artificiale.
Në rastin e sindromit dehidratues të aplikohet infuzion i duhur i tretësirave fiziologjike.
Në rast të insuficitetit hepatik do të thotë të zbatohen burimet hepatoprotektive, por kryesisht acetilcisteina si një antidot për toksicitetin e paracetamolit.

Kundërindikimet

Mbindjeshmeri  – alergjik ndaj komponentëve të medikamentit;
Granulocitopenia;
Porphyria;
Mungesa e glukozë-6-fosfat dehydrogenase;
Pamjaftueshmëri renale e shprehur;
hepatiti kronik apo cirroza e mëlçisë.
Efektet anësore
COFADON tabletat në përgjithësi përballohen mirë dhe rrallë shkaktojnë efekte të padëshiruara.
Mund të vijë lodhja, të qenët i përgjumur, të përzier, të vjella, hipotension, reaksionet alergjike të rralla, leukopenia, dhe me marrjen e medikamentit në periudhë më të gjatë rritje e vlerave të enzimave të mëlçisë.
Në marrjen shumë të gjatë të medikamentit mund të vijë deri te varësia, dhe ndërprerja e marrjes së medikamentit  mund të shkaktojë simptoma të tërheqjes.
Megjithatë, përdorimi afat-shkurter i COFADON tableta nuk paraqet rrezik te efekteve anësore të shprehura.

Ndërveprimet
Efektet Analgjezike reciproke janë më të mëdha me përdorimin e njëkohshëm të pilulave Cofadon dhe analgjetiket narkotike.
Paracetamol rrit efektet e warfarin dhe chloramphenicol.
Kafeina rrit efektin ngacmues të acidit acetilsalicilik në mukozën e stomakut.
Sasi të mëdha të kofeines nga çaji ose kafeja mund të shkaktojë efekte shtesë (pagjumësi, nervozizëm).

PARALAJMËRIME TË VECANTA
Eshtë i nevojshëm kujdesi i  veçantë tek pacientët me dëmtime të funksionit të mëlçisë dhe të veshkave. Bazuar në përgatitjet pyrazolone dhe paracetamol nuk duhet të përdoret për më shumë se shtatë ditë.
Nevoja e mundshme për trajtim të mëtejmë mjekësor kërkon tableta për COFADON dhe kontrollin e parametrave relevante që mund të parashikojnë paraqitjen e efekteve anësore.
Te fëmijët nën moshën tre vjeçare, të drogës mund të jetë vetëm në mbikqyrjen e një mjeku, ndërsa në fëmijët nën moshën dy vjeç nuk është e lejuar përdorimi i këtij ilaçi.
Gjatë drogës nuk konsumohet alkool.

SHTATZËNIA DHE GJIDHËNIA
COFADON gjatë shtatzënisë nuk është e rekomanduar, sidomos në tremujorin e parë, dhe 4 javët  e fundit të shtatzënisë.
Përbërësit aktiv të tij kalojnë në qumështin e nënës, dhe bari nuk duhet të përdoret gjatë gjidhënies. Nëse medikamentu gjithësesi duhet të merret nga femrat në gjidhënie, gjidhënia duhet zëvendësuar me ushqime alternative të fëmijës.

Efektet gjatëngarjes së automjeteve
Kujdesi është i nevojshëm gjatë ngarjes  apo gjatë përdorimit të makinerive.

RUAJTJA
Të ruhet në temperaturë deri 25 º C.
Mbani medikamentin larg femijeve!

DATA E SKADIMIT
E Shënuar në paketë.
Medikamenti  nuk duhet të përdoret pas datës së skadimit.

Mënyra e dhënies
Medikamenti  mund të jepet pa recetë.
Share:

Shqiperia JO Duhanit

Blog Archive