Tuesday, November 8, 2016

Esazol (kapsula)

ÇFARË ËSHTË ESAZOL DHE PËR ÇFARË PËRDORET
Inflamacion të ezofagut
ESAZOL merret për të trajtuar reflukset në ezofag.
Kjo mund të shkaktohet nga  reflukset e ushqimit dhe acid nga stomaku në gurmaz.
Refluksi mund të shkaktojë një ndjesi djegie në gjoks në rritje deri në fyt.
ESAZOL merret edhe për të ndihmuar për të parandaluar refluksin në ezofag.
Simptomat e gastrointestinale të Epërme që lidhen me barnat jo-steroidal antiinflammatorë (NSAIDs) terapi
ESAZOL merret për të trajtuar simptomet e dhimbje ose siklet në stomak të shkaktuara nga NSAIDs, një lloj bari për dhimbje ose inflamacion.
ESAZOL merret edhe për të ndihmuar të shëruar dhe parandaluar ulçerat shkaktuara nga NSAIDs.
Ulçerat Peptike të shoqëruara me Infeksion Helicobakter.
Shumica e njerëzve që kanë një ulçerë peptike (gastrike dhe duodenale) kanë një bakter të quajtur Helicobacter pylori në stomakun e tyre.
Varësisht nga pozita e Ulçera është quajtur një ulçera gastrike dhe duodenale.
Ulçera gastrike ndodhet në stomak. Ulçera duodenale ndodh në duodenum e cila është tub kryesor jashtë nga stomaku.
Nëse ju keni një ulçerë peptike, mjeku juaj do të përshkruajnë ESAZOL me antibiotik.
Kur ESAZOL dhe antibiotikët janë të marra së bashku, ata punojnë për të vrarë bakteriet .

Ju mund të keni nevojë për trajtim të mëtejshëm me antibiotikë.
Zollinger-Ellison Sindromi
ESAZOL përdoret edhe për të trajtuar një gjendje të rrallë të quajtur Zollinger-Ellison sindromi, ku stomaku prodhon sasi të mëdha të acidit, shumë më tepër se në ulçerat apo sëmundje në refluks.
Gjakderdhje në ulçerat peptike
Kur ulçerat peptike bëhen të rënda, ata fillojnë të rrjedhin gjak. Ju mund të merrni trajtim të injektuar në venat tuaja fillimisht.
Ky trajtim mund të pasohet me kapsula ESAZOL ose granula të përshkruara nga mjeku juaj për një periudhë më të gjatë kohore.

Si vepron ESAZOL
ESAZOL është një frenues-proton pompë.
Ai punon duke ulur sasinë e acidit të bëra nga stomaku, të japin lehtësim të simptomave dhe lejojnë shërimin.
Kjo nuk do të ndalojë përpunimin e ushqimit.
Ndiqni të gjitha udhëzimet që ua ka dhënë mjeku juaj me kujdes.
Ata mund të ndryshojnë nga të dhënat e përmbajtura në këtë fletëudhëzim.
Pyet mjekun tuaj nëse ju doni më shumë informacion.
Doktori juaj mund të ketë përshkruar ESAZOL për një arsye tjetër.
Nuk ka asnjë të dhënë se ESAZOL krijon varësi.

PARA SE TA MERRNI ESAZOL
Mos e merrni ESAZOL nëse ju keni alergji nga:
Esomeprazole, ose ndonjë përbërës të listuar në fund të këtij fletëudhëzimi.
barnat që përmbajnë një frenues proton-pompë.
Disa nga simptomat e një reaksion alergjik mund të përfshijë gulçim, vështirësi në frymëmarrje, ënjtje të fytyrës, buzët, gjuhën ose pjesë të tjera të trupit; skuqje kruajtje.
Mos e merrni ESAZOL nëse jeni duke marrë edhe atazanavir ose cilostazol.
Ju lutem konsultohuni me mjekun ose farmacistin tuaj nëse jeni duke marrë këto barna.
Këto barna do të jenë të ndikuar nga ESAZOL.
ESAZOL nuk është i lejuar të u jepet fëmijëve nën moshën 1 vjeçare.
Nuk ka informacione të sakta për përdorim tek fëmijët nën 1 vjeç, prandaj ESAZOL nuk u rekomandohet këtyre pacientëve.

Para se të filloni të merrni
Duhet të lajmëroni mjekun tuaj nëse:
• Keni alergji nga ndonjë bari tjetër,
• Ndonjë problem me mëlçinë tuaj.
• Probleme të rënda të veshkave.
• Çfarëdo kushte të tjera mjekësore .

Mos merrni ESAZOL nëse jeni shtatëzëne ose gjidhënëse vetëm nëse mjeku juaj u rekomandon, bisedoni me mjekun tuaj për rreziqet dhe përparësitë.
Nuk është e njohur se nëse është e sigurtë të merret ESAZOL deri sa jeni shtatëzëne.
Mund të ndikojë tek fëmija juaj.
Nuk dihet nëse fëmija juaj do të marrë ESAZOL nga qumështi.

Marrja e barnave tjera
Të mos merret ESAZOL nëse jeni duke marrë këto barna:
Atazanavir, bar që merret për trajtim të HIV Virusit.
Cilostazol, bar që merret për të trajtuar klaudikacion të përhershëm.
Tregoni mjekut tuaj, nëse jeni duke marrë ndonjë bar tjetër, duke përfshirë çfarëdo që mund të blehet pa recetë nga farmacia juaj.

Disa barna mund të ndërhyjnë me ESAZOL. Këto përfshijnë:
-barnat që përdoren për trajtimin e infeksioneve fungale të tilla si ketoconazole, itrakonazol dhe voriconazole;
-Cisapride;
-Diazepam , një bar i përdorur për trajtimin e ankthit dhe disa kushte të tjera;
-Phenytoin , një bar që përdoret për të trajtuar epilepsinë;
-Barna që përdoren për trajtimin e depresionit të tilla si, clomipramine citalopram dhe imipramine;
-St John\’s Wort, një bar bimor që përdoret për trajtimin e çrregullimeve të disponimit;
-Barnat që përdoren për trajtimin e infeksioneve bakteriale të tilla si clarithromycin dhe rifampicin;
-Varfarinë , një bar që përdoret për të parandaluar mpiksjen e gjakut;
-Barna për trajtimin e HIV-it të tilla si nelfinavir;
-Digoxinë , një bar që përdoret për të trajtuar sëmundje të zemrës;
Këto barna mund të ndikohen nga ESAZOL ose ndikojnë në punën e tij. Do të ju duhen sasi të ndryshme të barit ose të merrni barna të ndryshëm.
Mjeku juaj do të ju tregojë cka të bëni nëse jeni duke marrë barna tjerë.
Mjeku dhe farmacisti juaj kanë më shumë informacione për barnat që duhet të keni kujdes përderisa merrni ESAZOL.
Nëse nuk i keni treguar mjekut tuaj për këto gjëra duhet të lajmëroni mjekun tuaj para se të merrni barin.

SI TË MERRET ESAZOL
Ndiqni udhëzimet e mjekut me kujdes:
Këto udhëzime mund të ndryshojë nga të dhënat në fletëudhëzim.
Nëse nuk i kuptoni instruksionet në fletëudhëzim, pyeteni mjekun tuaj për ndihmë.

Si të merret:
ESAZOL është i disponueshëm si kapsule.

ESAZOL Kapsula
Merrni një kapsulë ESAZOL në ditë, nëse mjeku juaj nuk u ka thënë ndryshe.
Doza e ESAZOL kapsulave është 20mg ose 40mg në ditë, varësisht nga kushtet për të cilat trajtoheni dhe sa serioze janë.
Gëlltitni kapsulat ESAZOL të tëra me ujë.
Vazhdoni të merrni ESAZOL kapsula për derisa mjeku u rekomandon.
Në raste më të shumta, shërimi me ESAZOL bëhet për 4 javë.
Vazhdoni të merrni ESAZOL përderisa mjeku juaj u rekomandon.
ESAZOL kapsula mund të merret me ushqim ose pa ushqim.

Nëse haroni të merrni barin.
Nëse harroni të merrni një dozë, merreni atë sapo të ju kujtohet, dhe pastaj vazhdoni me dozën normale.
Nëse jeni afër dozës tjetër, tejkaloni dozën e haruar dhe vazhdoni me marrjen normale.
Mos merrni dozë të dyfishtë për të zëvendësuar dozën e humbur.

Marrja e tepërt e dozës
Telefononi mjekun tuaj ose emergjencën nëse mendoni se keni marrë dozë të tepërt.

Përderisa merrni ESAZOL
Gjërat që duhet ti bëni
Merrni ESAZOL ashtu siç ju rekomanon mjeku juaj.
Nëse mendoni të nisni marrjen e ndonjë bari tjetër, lajmëroni mjekun tuaj ose farmacistin.
Tregoni të gjithë mjekëve dhe dentistëve tuaj se jeni duke marrë ESAZOL.
Tregoni mjekut tuaj nëse ngelni shtatëzënë përderisa merrni ESAZOL.
Tregoni mjekut tuaj nëse simptomat janë kthyer.
Edhe pse ESAZOL shëron Ulçerën, nuk mund të parandalojnë kthimin e sëmundjes.
Nëse duhet të bëni teste tregoni mjekut tuaj, pasi që mund të ndryshojë rezultatet.

Gjërat që nuk duhet të bëhen.
Mos e merrni për shërim të ndonjë sëmundje tjetër, vetëm nëse mjeku juaj u thotë ndryshe.
Të mos i jepet bari askujt tjetër edhe pse mund të ketë simptomat e njejta me ju.

EFEKTET E MUNDSHME TË PADËSHIRUARA
Tregoni mjekut tuaj ose farmacistit tuaj sa më shpejt që të jetë e mundur në qoftë se ju nuk ndiheni mirë, ndërsa ju jeni duke marrë ESAZOL.
Të gjitha barnat mund të kenë efekte anësore.
Ndonjëherë ato janë të rënda, shumicën e kohës ata nuk janë.
Ju mund të keni nevojë për trajtim mjekësor në qoftë se ju merrni disa nga efektet anësore.
Pyesni mjekun ose farmacistin tuaj për të përgjigjen për çdo pyetje që mund të keni.

Tregoni mjekut tuaj, nëse vëreni ndonjë nga këto efekte anësore:
-Të përzier ose të vjella;
-Kapsllëk;
-Diarre;
-Dhimbje koke;
-Dhimbje stomaku;
-Skuqje të lëkurës, kruarje të lëkurës;
-Marramendje;
-Gojë të thatë;
Këto efekte të padëshiruara janë zakonisht të lehta.

Tregoni mjekut tuaj menjëherë nëse vëreni ndonjë nga këto:
-Shikim të paqartë;
-Ndryshimet, konfuzion apo depresioni;
-Dhimbje të muskujve ose dobësi, dhimbje të përbashkët;
-Rritje në madhësinë e gjirit (meshkuj);
-Rritjen e djersitje;
-Ndryshimet në modelet e gjumit;
-Ethet;
-Humbje e flokëve;
-Dridhje;
-Gjak në urinë.
Këto efekte të padëshiruara mund të kërkojnë kujdes mjekësor.

Nëse vëreni ndonjë nga këto të ndodhë, tregoni menjëherë mjekut tuaj ose vizitoni Urgjencën e spitalit më të afërt:
-vështirësi në frymëmarrje;
-ënjtje të fytyrës, buzët, gjuhën ose pjesë të tjera të trupit;
-reagim të rënda të lëkurës të cilat mund të përfshijnë skuqje, kruajtje, skuqje, të ashpër të lëkurës;
-shenja të inflamacionit të mëlçisë duke përfshirë zverdhje të lëkurës ose sytë;
-humbje e oreksit.
Këto janë efekte shumë të rënda anësore.
Ju mund të keni nevojë për trajtim mjekësor urgjent.
Herë pas here, ESAZOL mund të shoqërohet me ndryshime në mëlçi tuaj apo të gjakut, të cilat mund të kërkojë vizitë te mjeku juaj për të bërë analiza të caktuara të gjakut.

Për këtë arsye, kontaktoni menjëherë mjekun tuaj nëse vëreni ndonjë nga këto:
dhimbje apo tretjes gjatë trajtimit me ESAZOL ju të filloni të vjella të gjakut apo të ushqimit.

SI TË RUHET ESAZOL
Ruajtja
Mbani ESAZOL në paketimin original.
Mbani në një vend të thatë, në temperaturë nën 25°C.
Të mos ruhen barnat në banjo.
Të mos harrohet në veturë ose afër dritares.
Nxehtësia mund ta dëmtojë barin.
Mbani larg arritjes së fëmijëve.

Asgjesimi
Nëse mjeku juaj u thotë të ndaloni marrjen e barit ose i skadon afati, pyeteni farmacistin tuaj se si ti shkatëroni ato.

INFORMACIONE SHTESË
Cdo kapsulë ESAZOL përmban esomeprazole trihidrat si përbërës aktiv ekuivalent me esomeprazole 20mg.
ESAZOL kapsulat janë të disponueshme në paketim prej 14 kapsulash.
Share:

Shqiperia JO Duhanit

Blog Archive