Thursday, November 10, 2016

Fenpaed 100 Ibuprofen mg / 5 ml Pezullimi Oral

1 EMRI medicinal i produktit Fenpaed 100 Ibuprofen mg / 5 ml Pezullimi Oral

2 PËRBËRJA kualitative dhe kuantitative Ibuprofen 100 mg / 5ml

3 Forma farmaceutike
Pezullimi Oral
Pa sheqer
Shije Luleshtrydhe

4 Të dhënat klinike
4.1 Indikacionet Terapeutike
Recetë dhe OTC: 100 Ibuprofen mg / 5 ml Pezullimi oral është përdorur si një analgjezik per lehtesimin e dhimbjeve muskulare, pas vaksinimit pyrexia, lehtësimin simptomatik i dhimbjeve të  kokes, dhimbjeve të veshit, dhimbje dentare dhe dhimbjeve të shpines.100 ibuprofen mg / 5 ml është efektive në lehtësimin e temperatures dhe simptomave  te ftohjet dhe te gripit.

Përshkrimi:
100 Ibuprofen mg / 5 ml ka veti anti-inflamatore në trajtimin e dysmenorrhoea, nevralgji, post-operative, dhimbje artriti reumatoid (duke përfshirë edhe artritin reumatoid tek te miturit ose edhe në sëmundjen Still ) spondylitis ankylosing, osteoarthritis dhe të tjera jo-reumatoide (seronegative) arthropathi.
Ibuprofen 100 mg / 5 ml Oral mund të përdoret gjithashtu në dëmtime të indeve të buta të tilla si sprains dhe tensionet.

4.2 Doza dhe mënyra e administrimit
Për administrim oral dhe afat-shkurtër përdorin vetëm :

Të rriturit: doza e rekomanduar  është 1200 – 1800 mg në ditë në doza të ndara.
Disa pacientë mund të mbahet në 600-1200 mg në ditë.
Në kushte të rënda ose akute, doza mund te rritet  jo me shume se 2400mg  dite në doza të ndara.

Fëmijët: Për dhimbje dhe ethe – 20mg/kg/dite në doza të ndara

Foshnjet 3-6 muaj peshon më shumë se 5 kg:  2,5 ml doza mund të merren 3 herë në 24 orë
Foshnjat 6-12 muaj: 2.5ml tri herë në ditë.
Fëmijët 1-2 vjet: 2.5ml 3-4 herë në ditë
Fëmijët 3-7 vjeç: 5ml 3-4 herë në ditë
Fëmijët 8-12 vjeç:10ml 3-4 herë në ditë. Ibuprofen 100 mg / 5 ml Oral
Në ethet e postvaksinimit : 2.5ml (50mg), ndjekur nga një dozë e mëtejshëm të 2.5ml (50mg) gjashtë orë më vonë nëse është e nevojshme. Jo më shumë se 2 doza në 24 orë.
Nëse ethet vazhdojne ende, konsultohuni me një mjek.

Për Arthritin  Reumatoid tek femijet  (vetem me recete): doza deri në 30-40mg/kg/dite mund të merren në tre ose katër doza të ndara.

Ibuprofen 100 mg / 5 ml Oral nuk rekomandohet për fëmijë nën 3 muaj.

Moshuar: Nuk ka modifikime të veçanta. Dozat janë të nevojshme nëse nuk ka dëmtime te funksionit renal ose hepatik  dhe në se ka të tillë raste ato duhen analizuar individualisht.
Nëse simptomat (të moshës mbi 6 muaj) e fëmijës vazhdojnë për më shumë se 3 ditë, konsultohuni tek mjeku juaj.
Për fëmijët nën 6 muaj këshilla mjekësore duhet të kërkohet menjëherë pas 24 orëve të përdorur (3 doza) nëse simptomat vazhdojnë.

4.3 Kundërindikimet
Mbindjeshmëri ndaj ibuprofenit ose e ndonjë prej përbërësve në produkt.
Pacientët që kanë treguar më parë reagime si hypersensitivitet (p.sh., astma rinitit, angioedema ose urtikarie), ulçera peptike aktive ose të mëparshme.

4.5 Ndërveprimet
Dëmtime  të rënda hepatike, renale ose të zemres.
Dëmtime në 3-mujorin e fundit të shtatzanisë dhe në gjidhënie.
Pacientët  me intolerance ndaj fruktozes  nuk duhet të marrin këtë ilaç.

4.4 Paralajmërime të veçanta dhe masat paraprake ne përdorim:
Të moshuarit janë në rrezik në rritje të pasojave të rënda te reagime negative.
Sëmundje kronike inflamatore të zorrëve (kolit ulçerative, sëmundja Crohn) mund te përkeqësohen nga përdorimi i Ibuprofen 100 mg / 5 ml Oral.
Efektet e padëshiruara mund të minimizohen duke përdorur doza minimale të te cilat mund të jenë të efektshme për nje kohe të shkurtër.
Përdorimi i Ibuprofen 100 mg / 5 ml Oral mund të  pengojë sintezën cyclo-oxygenase/prostaglandin dhe mund të dëmtojë ovulacionin.
Ky është i kthyeshëm me tërheqjen e trajtimit.
Kujdes duhet të këshillohet  tek  pacientët  që marrin medikamente shoqëruese të cilat mund të rrisin rrezikun e gastrotoksicitetit ose gjakderdhje, të tilla si kortikosteroidet, ose antikoagulante të tilla si warfarin apo anti-trombocite të tilla si aspirina (shih seksionin 4.5).
Kur gjakderdhja ose ulçera ndodh tek pacientët që marrin ibuprofen, trajtimi duhet të  ndërpritet.
Pacientët në rrezik janë ata me funksion renal dëmtuar, infarkt në zemër ose mosfunksionim të mëlçisë.  Për këtë arsye është e nevojshme përdorimi Ibuprofenit në pacientë të tillë.
Ibuprofen duhet të përdoret me kujdes tek pacientët me astmë bronkiale ose sëmundje alergjike, pasi pacientë të tillë mund të ketë NSAID – astmës te ndjeshme, e cila ka qenë e lidhur me bronkospasëm të rënda.
Nuk rekomandohet për fëmijët nën 3 muaj.
Efektet e padëshiruara mund të minimizohen duke përdorur doza më të ulta të efektshme për nje kohe me të shkurtër.
Efekte kardiovaskulare dhe cerebrovasculare sipas hulumtimeve klinike dhe të dhënave  epidemiologjike tregojnë se përdorimi i ibuprofenit, sidomos në doza te larta (2400mg ditore) dhe në trajtim afat-gjatë mund të shoqërohet me një rritje të vogël  ndaj rrezikut te trombocitit arterial (për infarkt miokardi apo goditje shembull).
Në përgjithësi, studimet epidemiologjike nuk tregojne se ibuprofeni ne  dozë të ulët (p.sh. ≤ 1200mg) shoqërohet  me një rritje të rrezikut nga infarkti i  miokardit.

Etiketa do të përfshijë:
Lexoni fletushkën e mbyllur para se të merrni  këtë produkt.

FENPAED 100 ibuprofen MG / ML 5 suspension  ORALE, 04917/0082 PL 14
Ky produkt nuk jepet në qoftë se fëmija juaj :
• Ka patur një ulçera në stomak, ose gjakderdhje
• Eshtë alergjik ndaj ibuprofenit ose ndonjë përbërësi tjetër të produktit, si aspirina ose të tjera të ngjashme
• është duke marrë të tjera qetësues
• ka probleme me astmen , mëlçine , zemrën, veshkat ose zorrën.
Nuk rekomandohet për  bebe të moshës 3-6 muaj për më shumë se 24 orë.
Nuk rekomandohet për fëmijë 6 muaj dhe më të rritur  për më shumë se 3 ditë.
Konsultohuni me mjekun tuaj menjëherë, nëse simptomat vazhdojnë ose fëmija juaj përkeqësohet.
Nuk duhet të tejkaloni dozën e keshilluar.
Nuk rekomandohet për fëmijët nën 3 muaj.

4.5 Bashkëveprimi me produkte të tjera mjekesore  dhe forma të tjera të ndërveprimit.
Ibuprofen nuk duhet të përdoret në kombinim me:
Aspirina: Nëse një dozë ulet  aspirinë (jo mbi 75 mg në ditë) është këshilluar nga një mjek, por që kjo mund të rrisë rrezikun e reagime negative .
NSAIDs të tjera: Pasi që këto mund të rrisë rrezikun e efekteve negative.

Kunderindikimet.
Ibuprofeni duhet të përdoret me kujdes në kombinim me:
Antikoagulante: NSAIDs mund të rritë efektet e antikoagulante, të tilla si warfarina.
Antihipertensivet dhe diuretiket: NSAIDs mund të zvogëlojë efektin e këtyre barnave.
Kortikosteroidet: mund të rritë rrezikun e reagime negative në traktin gastrointestinal
Litium: Ka dëshmi për rritje të mundshme në nivelin e litiumit ne plazem.
Methotrexate: Ka potencial të një rritje në plazme te  methotrexate.
Zidovudine: Nuk ka dëshmi per  një rritje të rrezikut hemarthroses dhe hematoma në rastet me HIV
(+) Hemofiliket marrin trajtim në harmoni me zidovudine dhe ibuprofen. FENPAED 100 ibuprofen MG / ML 5 suspendimi ORALE.

4.6 Shtatzënia dhe gjidhënia
Përderisa nuk ka efekte teratogjenike mund të përdoret 100mg/5ml ibuprofen nëse shihet e nevojshme por  duhet eviturar gjate 6  muajve të parë të shtatzënisë.
Gjatë tremujorit të tretë të shtatzanise  ibuprofeni është i kundërindikuar që nuk ekziston një rrezik të mbylljes parakohshme e fetusit arteriosis ductus me hipertension të jetë e mundur të vazhdueshme të mushkërive. Fillimin e punës mund të vonohet dhe kohëzgjatja në rritje me një tendencë në rritje në gjakderdhje nënën dhe fëmijën (shih seksionin 4.3 Kundërindikimet).
Në studimet e kufizuar, ibuprofen shfaqet në qumështin e gjirit në përqendrim shumë të ulët dhe ka gjasa të ndikojë në gji-ushqyer foshnjat negativisht.

4.7 Efektet mbi aftësinë për të drejtuar automjetin.
Asnjë .

4.8 Efektet e padëshiruara.
Reagimet e mbindjeshmërisë mund të shfaqen me :
(A) Reaksione jo specifike alergjike dhe anafilaktike.
(B) Reaktivitetin  e traktit respirator, p.sh. , astma astma rënduar, bronkospasmat,
(C) Reagime të ndryshme të lëkurës, p.sh. , pruritis urtikaria, angioedema dhe më rrallë
dermatoza exfoliative dhe bullous (duke përfshirë necrolysis epidermik dhe eritemë multiforme).

Reagimet mbindjeshmërisë:
Pazakontë: Hipersensitivitet i shprehur me urtikarie dhe pruritis.
Shumë të rralla: reaksione të rënda nga mbindjeshmëria.Simptomat mund të jenë: te fytyrës, gjuhes dhe ënjtje te laringutl, dyspnoea, takikardi, hipotension (anaphylaxis, angioedema ose të rëndashoku).
Rëndim të astmës dhe bronkospasm.

Gastrointestinale:
Pazakontë: dhimbje barku, vjellje dhe mostretje.
Të rralla:, diarre fryrje, kapsllëk dhe të vjella.
Shumë të rralla: ulçerë në stomak, ose hemorragji gastrointestinale, nganjëherë fatale, sidomos në të moshuarit. Rëndim të kolitit ulcerativ dhe sëmundjes Crohn .

Sistemi nervor:
Pazakontë: dhimbje koke

Renale: FENPAED 100 ibuprofen MG / ML 5 suspendimi ORALE, 04917/0082 PL16
Shumë të rralla: demtim akut i veshkave, nekrozë papilare, sidomos pas perdorimit afatgjate , të shoqëruara me ure te rritur ne serum dhe edemë.

Hepatike:
Shumë të rralla: çrregullime të mëlçisë.

Hematologjike:
Shumë të rralla: çrregullime Haematopoietic (anemi,, leucopenia Thrombocitopenia, panitopenia, agranulocytosis). Shenjat e para janë: ethe, dhimbje fyti, ulcerat sipërfaqësore te gojës, si të gripit
simptoma, lodhje të rënda, gjakderdhje te pashpjegueshme dhe bruising.
Pazakontë: të ndryshme skuqjen e lëkurës
Shumë të rralla: reagime të formave të rënda të lëkurës si eritemë multiforme dhe mund të ndodhë necrolysis  epidermik.

Sistemi imun:
Në pacientët me çrregullime auto-imun ekzistuese (të tilla si eritematoz sistemik lupus,) gjatë trajtimit me ibuprofen kanë vënë re, se rastet e meningjitit shoqerohen me simptoma  , të tilla si qafa e  ngurtë, dhimbje koke, nauze, të vjella temperaturë, apo disorientim.
Hulumtimeve klinike dhe të dhënat epidemiologjike tregojnë se përdorimi i ibuprofen (sidomos doza ditore me  te larta se2400mg) dhe në trajtim afat-gjatë mund të shoqërohet me një rritje të vogël për të shkaktuar trombocit arterial(për shembull, infarkt miokardi apo goditje) 4.4).

4.9 Mbidozimi
Tek fëmijët ne rast gëlltitje prej më shumë se 400 mg / kg mund të shkaktojë simptoma.
Në të rriturit doza e larte ka nje efekt me pak te qarta.

Simptomat:
Shumica e pacientëve të cilët jane prekur nga NSAIDs shoqërohet me të vjella, vjellje, dhimbje epigastrike, ose shumë me rrallë diarre.
Tringëllimë në veshët, dhimbje koke dhe gjakderdhje gastrointestinale janë gjithashtu të mundshme.
Në raste helmimi, toksiciteti është parë në sistemin qendror nervor, manifestuar me pergjumje , herë pas here ngacmim dhe disorientatim ose gjendje kome.
Herë pas here pacientë kane  konvulsione. Në helmimet e rënda acidose metabolikemund të ndodhë qe koha prothrombin / INR mund të zgjatet, ndoshta për shkak të ndërhyrjes me veprimet e faktorëve të koagulimit që  qarkullojnë.
Dëmtime  akute renale dhe të mëlçisë mund të ndodhin.
Rëndimi i  astmës është i  mundur tek ata qe vuajne nga astma.
Menaxhimit i simptomave konsiston ne  mbajtjen dhe monitorimin e zemres dhe të shenjave të tjera vitale ne parametrat normale .
Konvulsionet duhet të trajtohen me diazepam intravenoz ose lorazepam.

5 VETITË farmakologjike

5.1 Farmakodinamika
Ibuprofeni është një derivat Acidit Fenilpropionik, i cili ka analgjezik anti-inflamator dhe qe vepron duke  ulur temperaturën te cilat vijne nga efekti i frenues i enzimes cyclo-oxygenase që rezulton në një pakësim në sintezë prostaglandinën.

5.2 Vetite farmakokinetike
Ibuprofeni absorbohet shpejt nga organizmi.Piku I perqendrimit te tij ne plazme  ndodh rreth 1 deri në 2 orë pas ushqimit ose në 45 minuta, nëse merret në një stomak bosh.Këto kohë mund të ndryshojnë me forma te ndryshme të dozimit. Ekskretimi  është i shpejtë dhe i plotë nëpërmjet veshkave.
Gjysmë-jeta e ibuprofen është rreth 2 orë. Ibuprofen shfaqet në qumështin e gjirit në përqëndrime shumë të ulta.Ekskretimi eshte i shpejte dhe i plote nepermjet veshkave.
Rreth 1% është ekskretohet në urinë si Ibuprofen i pandryshuar dhe rreth 14 % si conjugated Ibuprofen
Ibuprofen gjendet në proteinat e plazmes.

6. Të dhënat farmaceutike

6.1 Lista e ekscipientëve
(E422) glicerinë, Xanthan Gum, shurup maltitol (Lycasin 80/55 (E965)), polysorbate 80,
natriumi sakarinë (E954), monohydrate citric acid, methylhydroxybenzoate natriumi, natriumi
propylhydroxybenzoate, ujë i pastruar dhe arome  luleshtrydhe.

6.2 Papajtueshmëritë
Asnjë përveç atyre te siperpermendura.

6.3 Afat i perdorimit
36 muaj

6.4 Ruajtja
Të ruhet nën 25 º C.
Mbajeni larg femijeve.

6.5 Natyra dhe përmbajtja e flakoneve.
Shishe qelqi e mbyllur,rezistente per t’u hapur nga femijet.
Madhësive  e paketimit: ibuprofen 100ml, 150ml, 200ml dhe 500ml FENPAED 100 MG / ML 5 suspendimi ORALE, 04917/0082 PL18

6,6 Këshilla mbi mënyren e përdorimit
Shkunde mirë përpara përdorimit.
Share:

Shqiperia JO Duhanit

Blog Archive